Wassfelt toolbox

GRAFISKT
HANTVERK

Frågor & Svar

Allt som oftast får vi förfrågningar per telefon eller mail om vad som gäller. Vilket material fungerar till vad och vad fungerar inte m.m. För att underlätta lite har vi svaret på vanliga frågor här nedan.

Oavsett om det är gnuggisar, PMS-provtryck eller dummys som ska göras så är det till stor del ett hantverk med ett noggrant och precist förarbete, en framställningsprocess som inte tillåter några misstag och en relativt tidskrävande slutfas innan allt är klart.

Vilka format vill ni helst ha?

Illustrator, eller en vanlig vektorbaserad EPS-fil. En PDF går också bra.

Hur gör jag med typsnitt?

Om du använt ett ovanligt typsnitt är det bäst att du gör om det till banor. Detta gäller för övrigt alla typsnitt om du jobbar i PC-miljö.

Om jag vill ha ett ark gnuggisar i en PMS- eller NCS-färg?

När du börjar göra ditt dokument så använd dokumentfärgläge CMYK.
Gäller det bara en färg gör du originalet i sv/v och anger önskad färg i mailet. Du kan ange färger i PMS, NCS eller RAL. Vi kan även blanda en färg efter ett prov som du förser oss med.

Flerfärgsgnuggisar?

När det gäller gnuggisar i flera färger på samma ark vill vi ha originalen gjorda i dekorfärger. I Illustrator hittar du dekorfärger under “Fönster” – “Bibliotek för färgrutor”. Välj PANTONE Solid coated. OBS! När det gäller vitt är det också en tryckfärg som måste anges. Det duger inte att bara ställa CMYK reglagen på noll för då syns grafiken bara på skärmen men det finns ingen information i dokumentet.

Vill du ha NCS- eller RAL-färg kan du döpa om dekorfärgerna i dialogrutan “färgrutor”. Om du dubbelklickar på färgrutan kan du döpa om färgen. Är du osäker på vad som menas med dekorfärger, konsultera handboken för programmet. Eller ring till oss.

Finesser som övertryck och liknande?

Inga övertryck i dokumentet. Opacitet alltid 100% (annars blir det rastrerat).

Hur fina detaljer går det att få?

Du bestämmer själv storlekar, dock finns det begränsningar för hur små texter eller tunna linjer det rent fysiskt går att göra. Smärtgränsen för oss ligger på c:a 0,1 mm linjetjocklek. (Är det för fina detaljer är det för övrigt rätt knepigt att applicera på underlaget.)

Vart skall jag skicka dokumentet?

Skicka till – info at wassfelt.se. Glöm inte att bifoga filen. Stora filer kan vi hämta på er FTP-server.

Jag behöver hjälp med att få fram original. Vart skall jag
vända mig?

Fråga oss.

Jag har fått mina gnuggisar, vad gör jag nu?

Klipp ut rätt del av arket, passa in grafiken försiktigt och fixera med löst häftande tejp. Gnugga försiktigt med ett inte allt för skarpt verktyg över hela grafiken, vänd försiktigt bort bäraren. Titta gärna på vår korta instruktionsfilm: Hur du applicerar en gnuggis / dry transfer / rub on från Wassfelt Grafisk service.